Verf voor in de Badkamer: De Expertgids

Bij het schilderen van een badkamer is het belangrijk om de juiste verf te gebruiken vanwege de vochtigheidsniveaus die de verf moet kunnen weerstaan. Om deze reden zoeken veel huiseigenaren naar een waterdichte verf voor badkamers, maar welke verf moet je gebruiken en waar moet je op letten? Lees onze expertgids die alles uitlegt wat je moet weten voordat je begint met schilderen.

Kun je waterdichte verf krijgen voor badkamers?

De term ‘waterdicht’ bij verf verwijst over het algemeen naar verven die waterafstotend zijn. Dit zijn buitenverven die ontworpen zijn om de regenval te weerstaan die een buitenoppervlak moet kunnen doorstaan, of het nu voor hout of metselwerk is.

Als het gaat om binnenverf, zijn deze verven niet waterdicht. Hoewel een badkamer hoge vochtigheidsniveaus moet kunnen weerstaan, komt dit vocht in de vorm van condensatie. Om deze reden heb je simpelweg een verf nodig die een zekere mate van vochtbestendigheid heeft en niet zal verslechteren en verzwakken door het vocht.

Vochtbestendige verven zijn er in verschillende vormen, van primers die ontworpen zijn om onder de verf te worden aangebracht tot emulsies met toegevoegde ingrediënten die bescherming bieden tegen vocht. Er zijn verschillende mogelijke opties als het gaat om verf voor badkamers.

Standaard emulsies

Het schilderen van badkamermuren en -plafonds wordt gedaan met watergedragen emulsieverven die ontworpen zijn voor binnengebruik. Hoewel je elke emulsieverf kunt gebruiken, is het beter om een verf te gebruiken die meer vochtbestendig is, vooral als je badkamer slecht geventileerd is.

Hoe meer glans een verf heeft, hoe meer licht het reflecteert en hoe duurzamer het is.

Afwerkingen met hoge en middelmatige glans, zoals hoogglans en zijdeglans, worden voornamelijk gebruikt op houtwerk en metaal zoals deuren, radiatoren en plinten, terwijl afwerkingen met lage en medium glans, zoals mat en zijdeglans, worden gebruikt op binnenmuren en -plafonds. De beschikbare verfafwerkingen zijn onder andere:

Mat – de ‘platste’ afwerking van verf die vooral populair is als afwerking voor binnenmuren en -plafonds. De lage duurzaamheid is de reden waarom het wordt gebruikt op muren en plafonds in ruimtes met weinig verkeer. 

Zijdeglans – een afwerking met middelhoge glans die traditioneel wordt gebruikt op binnenmuren en -plafonds. 

Hoogglans – de hoogste glans van verf, meestal gebruikt op houtwerk en metaal. 

Hoewel elke watergedragen verf kan worden gebruikt op binnenmuren en -plafonds, zijn de meest voorkomende afwerkingen die op deze worden gebruikt mat, en zijdeglans. De beste emulsieverven om in een badkamer te gebruiken, hangen af van de verfglans die je wilt. Als je een matte afwerking wilt, is een duurzame matte emulsie beter dan een standaard matte emulsie. Deze worden vaak aangeduid als ‘schrobvast’.

In het geval van andere glansgraden kun je elke verf gebruiken die je wilt, zolang het maar een watergedragen verf is. 

Schimmelwerende verf & primers

Er zijn specialistische verven en primers van merken zoals Wijzonol die ontworpen zijn om extra bescherming te bieden tegen schimmelgroei. Dit is nuttig omdat schimmel gedijt in gebieden met veel vocht, zoals badkamers of keukens. Je kunt ofwel een schimmelwerende primer aanbrengen voordat je een emulsieverf aanbrengt, of een schimmelwerende verf kopen om te gebruiken als een alles-in-één oplossing.

De Beste Vochtbestendige Verven voor Badkamers

Hier zijn onze expertselecties voor de beste verven die geschikt zijn voor gebruik in badkamers.

1. Sikkens Alpha Humitex SF

De Sikkens Alpha Humitex SF is een matte, schimmelbestendige verf voor muren, ideaal voor gebruik in vochtige omgevingen. Deze verf is de perfecte optie voor de muren en plafonds in je badkamer, waar het zowel schoonheid als hygiëne garandeert. Bovendien is het niet alleen beperkt tot de badkamer; het kan ook toegepast worden in andere delen van het huis. Het is bijzonder geschikt voor ruimtes die gevoelig zijn voor vocht en waar ventilatie een uitdaging vormt. Denk aan keukens binnen de horeca of locaties waar een hoge mate van hygiëne essentieel is.

Sigma Sigmaresist Fungi Matt

Sigma Sigmaresist Fungi Matt is een muurverf met schimmelwerende eigenschappen, speciaal ontworpen voor gebruik in vochtige omgevingen. Deze eigenschappen maken de verf ideaal voor badkamers, waar het helpt om schimmelgroei te voorkomen en zo je muren en plafonds zowel mooi als hygiënisch te houden.

Veelgestelde Vragen

1. Moet ik badkamermuren primen voordat ik ga schilderen?

Als je muren schildert die eerder zijn geschilderd, hoef je geen primer te gebruiken. Er zijn twee situaties waarin je kunt besluiten om een primer te gebruiken. Ten eerste, als je een nieuw gepleisterde muur schildert, heb je mogelijk een primerlaag nodig om de hechting te verbeteren. De laag primer absorbeert in het pleisterwerk en creëert een beter oppervlak om te schilderen. De tweede situatie is als het oppervlak problemen heeft zoals schimmel of uitbloeiingen. Als het oppervlak een probleem heeft zoals dit, kan het aanbrengen van een primer op het getroffen gebied helpen om het te behandelen en je een geschikt oppervlak te geven om te schilderen. 

2. Wat moet ik doen om verf aan te brengen?

Je brengt een van de verven in onze gids aan zoals je dat zou doen met elke andere watergedragen emulsie. Het enige waar je voor het schilderen rekening mee moet houden en wat anders kan zijn dan in andere kamers, is of er schimmel aanwezig is. Als er schimmel aanwezig is op de muur, moet je deze verwijderen. Je kunt schimmeldodende reinigingsmiddelen krijgen die eenvoudig op de muur kunnen worden gespoten en afgeveegd met een doek om de muur klaar te maken om te schilderen.