Wat Zijn Matte, Zijdeglans en Hoogglans Verfafwerkingen?

Het vinden van de perfecte kleur is soms een eindeloze taak, maar uiteindelijk is het je gelukt! Maar nu heb je de nog de taak om de juiste verf voor de klus te vinden. Bij Schilder Den Bosch krijgen we vaak vragen over de soorten muurverf en hun afwerkingen. Om dit te verduidelijken, hebben we deze handige gids samengesteld over de verschillende populaire verfafwerkingen en waarvoor ze gebruikt moeten worden, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken!

In de loop der jaren zijn er verschillende afwerkingen ontwikkeld voor verschillende toepassingen in huis. Allereerst bespreken we de meest populaire afwerkingen. Er zijn drie hoofdtypen verfafwerkingen beschikbaar van alle toonaangevende verffabrikanten, namelijk; mat, zijdeglans en hoogglans.

1. Matte verf

We beginnen met wat matte verf is. Mat is de verfafwerking met de minste glans, wat de reden is waarom het vaak bekend staat als een ‘platte afwerking’. Hoewel de afwerking die ze bieden de laatste jaren steeds populairder is geworden, zijn ze het meest gevoelig voor beschadigingen, vooral in donkere tinten. Dit maakt het de minst duurzame optie, en daarom mogelijk niet de meest geschikte voor gebieden met veel verkeer zoals gangen. Een veelgestelde vraag die we krijgen is ‘is matte verf wasbaar?’ waarop het antwoord ja is, tot op zekere hoogte! Matte verfafwerkingen kunnen niet worden geschrobd, maar sommige kunnen worden afgeveegd. Dit komt omdat veel toonaangevende merken anti-kras matte afwerkingen hebben ontwikkeld. 

Waar kun je een matte verf het best gebruiken? Matte afwerkingen zijn bijzonder nuttig voor gebieden met weinig ‘verkeer’ zoals plafonds, en voor het bedekken van imperfecties op binnenmuren.

2. Zijdeglans Verf

Een populaire keuze van afwerking vandaag de dag is zijdeglans. Ze bieden iets meer glans dan een platte matte verf, maar bieden nog steeds een ‘mattere’ afwerking dan andere opties, vergelijkbaar met de schaal van een ei waar de afwerking naar is vernoemd! Vanwege deze gebrek aan glans, kunnen ze nog steeds imperfecties op de muur bedekken en kunnen ze duurzamer zijn dan matte afwerkingen.

Waar kun je een matte verf het best gebruiken? Zijdeglansverven zijn ideaal voor ruimtes met weinig tot gemiddeld verkeer, zoals woonkamers. Zijdeglans verf wordt over het algemeen gebruikt op muren, maar kan ook worden gebruikt op afwerkingen zoals plinten, vooral met interieurs die een moderne uitstraling willen!

3. Hoogglans Verf

Hoogglans verf is een zeer reflecterende en wasbare afwerking die een spiegeleffect biedt op binnenoppervlakken. Vanwege de hoge mate van duurzaamheid en die grondig kan worden schoongemaakt, wordt het traditioneel gebruikt op afwerkingen. In moderne huisdecoratie wordt het vaak gebruikt om het licht in een kamer te versterken, of het nu gaat om schone & scherpe afwerkingen of om een hoogglans accentmuur die een enorme hoeveelheid energie aan een kamer kan geven. Wees echter voorzichtig, de schone & moderne uitstraling die wordt bereikt met een hoogglans afwerking zal niet effectief zijn tenzij aangebracht op gladde oppervlakken. Eventuele bulten of gaten zullen worden benadrukt door het licht!

Waar kun je een matte verf het best gebruiken? Hoogglans is perfect voor houten afwerkingen rond het huis & voor badkamers & keukens, waar oppervlakken regelmatig moeten worden afgeveegd.

Veelgestelde Vragen

Is Zijdeglans of Mat beter?

Als je een rijke, donkere, dramatische kleur wilt, dan is mat ideaal omdat het een verf met weinig glans is. Voor neutrale tinten en lichtere kleuren is satijn geweldig omdat het een beetje licht reflecteert dankzij de halfglanzende afwerking.

Satijn is flexibeler en duurzamer van de twee en is beter geschikt voor gebieden met veel verkeer binnen het huis, als een verfafwerking voor badkamers, en voor de buitenkant, aangezien het vochtbestendig is. Zoek naar producten die in één laag kunnen worden aangebracht, deze zijn makkelijker te gebruiken en besparen tijd. Houd er rekening mee dat satijn eventuele imperfecties meer zal laten zien dan mat en dat je zorgvuldig moet aanbrengen om te voorkomen dat overlappende lijnen zichtbaar worden.

Matte verf reflecteert minder licht dan satijn, dus het biedt een uniforme uitstraling met goede dekking en sterke kleur. Het zal minder gemakkelijk schoon te maken zijn en is niet zo duurzaam, dus houd het voor minder drukke gebieden van het huis. Het is echter gemakkelijk te gebruiken, verbergt eventuele oneffenheden en droogt snel.