Schilderen van MDF – De Ultieme Gids

Als het gaat om MDF, is er veel verwarring over of je het kunt schilderen of niet. In deze gids gaan we de meest voorkomende vragen over het schilderen van MDF beantwoorden, zodat je kunt beslissen over de beste aanpak.

Kun je MDF schilderen?

Laten we eerst de vraag beantwoorden wat MDF precies is en of je het kunt schilderen, aangezien dit een vraag is die we hier bij Schilder Den Bosch veel krijgen. MDF staat voor ‘Medium-Density Fibreboard’, een veelgebruikt materiaal voor de productie van meubels en andere bouwmaterialen over de hele wereld. Het bestaat uit een combinatie van zaagsel en harsen die het goedkoop en gemakkelijk te snijden maken. Veelgebruikte toepassingen voor MDF zijn keukenkastjes en meubels zoals kaptafels en kledingkasten.

Om de vraag te beantwoorden of je MDF kunt schilderen, is het antwoord eenvoudig, ja je kunt MDF schilderen. Zoals bij elk schilderproject, moet het goed worden voorbereid en geschilderd met de meest geschikte verf voor zijn specifieke samenstelling. MDF heeft een korrelgrootte van 150 aan de voor- en achterkant, terwijl de randen veel ruwer zijn dan dit, waardoor ze zeer poreus zijn. Dit betekent dat ze moeten worden voorbereid om een uniforme ondergrond klaar om te schilderen te creëren.

Voordelen & Nadelen van MDF

Het is cruciaal om MDF te begrijpen voordat je begint met het schilderproces. Hier zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van MDF als materiaal

Voordelen

  • De kleine vezels waaruit MDF bestaat, maken het een zeer glad oppervlak aan de voorkant van het materiaal, wat je een goed oppervlak geeft om te schilderen
  • Zonder zichtbare houtnerf vanwege de samenstelling, heeft het een uniform uiterlijk
  • Het is minder gevoelig voor beweging in vergelijking met een natuurlijk houtoppervlak, wat helpt om verfbarsten te voorkomen

Nadelen

  • Je moet de juiste veiligheidsuitrusting dragen, aangezien MDF veel stof produceert bij het schuren en zagen
  • Zonder nerf heeft het niet de textuur die veel mensen willen bij het beitsen van hout
  • MDF is poreus en kan water absorberen, daarom raden veel mensen aan om olieverf te gebruiken in plaats van watergedragen verf, hoewel je beide op MDF kunt gebruiken als het goed is gegrond.

Wat is de beste verf voor MDF?

Grondverf

Bij het schilderen van kaal MDF is het cruciaal om het te gronden met een (MDF-)grondverf. Rubbol BL primer is een grondverf op waterbasis die je voor zowel binnen als buiten kunt gebruiken en als watergedragen grondverf droogt het snel en heeft het een lage geur.

Verf

Ga je MDF schilderen na het gronden? Dan raden we aan om een zijdeglans verf op waterbasis te gebruiken. Dit is om een aantal redenen, waarvan de eerste is dat zijdeglans de populairste verfafwerking voor meubels is. Verder betekent het gebruik van een watergedragen grondverf dat een watergedragen toplaag moet worden gebruikt. Als watergedragen zijdeglans profiteert het van een snelle droogtijd, is het geurarm en zal het niet vergelen, wat een probleem is met olieverven. Het biedt dit alles terwijl het zorgt voor een aantrekkelijke olieachtige afwerking.

Tot slot kan de meeste verf in elke kleur worden gemengd, wat betekent dat welke look je ook wilt bereiken met je MDF-meubels, het mogelijk is. 

Hoe kun je MDF schilderen?

Dus nu weet je wat de beste verf en grondverf zijn om op MDF te gebruiken. Laten we nu bespreken hoe je MDF het best kunt schilderen!

Stap 1: Reinigen & Gronden

Een van de belangrijkste stappen van elk schilderproject, zoals elke professionele schilder je zal vertellen, is voorbereiding.

Allereerst, als het MDF vuil of vet bevat, moet dit worden gereinigd voordat we beginnen met gronden en schilderen. Een universele reiniger zoals Azet Expo reiniger kan worden gebruikt, die vervolgens wordt afgeveegd met een doek om ervoor te zorgen dat er geen residu achterblijft. Mocht je dit niet kunnen vinden, is St. Marc ook een prima en bekender alternatief.

Zoals we hebben vermeld, heeft de rand van MDF vaak een veel ruwere rand die meer vocht absorbeert dan de achter- en voorkant van het substraat. Deze randen, als ze nog niet eerder zijn gegrond, moeten worden behandeld zodat ze de verf op dezelfde manier accepteren als de rest van het oppervlak. Dit kan worden gedaan door eerst de randen te schuren met een 120-korrelig schuurpapier om het oppervlak van het MDF glad te maken. Je moet ervoor zorgen dat je beschermende bril en een masker draagt bij het schuren van MDF, omdat het stof en lijmen bevat die het substraat bij elkaar houden en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Nadat je de rand hebt geschuurd, kun je een aantal lagen Primer aanbrengen om deze randen te gronden, voordat de rest van het MDF wordt gegrond. Dit geeft de hoeken een extra laag primer om ze voor te bereiden op het schilderen. Dit kan het gemakkelijkst worden gedaan met een kleine verfkwast.

Zodra deze primer is gedroogd, schuur je de randen van het MDF opnieuw met een 120-korrelig schuurpapier. De volgende stap is om primer aan te brengen op de rest van het MDF. Je kunt een mini-roller of een kwast gebruiken om de primer aan te brengen. Zorg ervoor dat je een royale maar gelijkmatige laag primer aanbrengt.

Als je eerder MDF hebt geschilderd en gegrond, is het niet nodig om dit opnieuw te gronden voordat je gaat schilderen. Je kunt direct overgaan tot het aanbrengen van een eerste verflaag.

Stap 2: Schuren

Nadat je het MDF hebt gegrond, is het tijd om het volledige oppervlak voor te bereiden op het schilderen. Zorg ervoor dat je beschermende bril en een masker draagt, en schuur het volledige MDF-oppervlak lichtjes op met een fijn schuurpapier (zoals 120-korrel).

Stap 3: Gronden

Nadat het MDF licht is opgeschuurd, kun je een tweede laag grondverf zo egaal mogelijk aanbrengen, waardoor een definitieve basis ontstaat die klaar is om geschilderd te worden. Hoewel dit een langdurig proces lijkt, is de voorbereiding die in het schilderen gaat wat goede resultaten onderscheidt van perfecte resultaten.

Stap 4: Schilderen

Nu het belangrijke deel, het schilderen. Gebruik opnieuw een kwast of mini-roller om een eerste laag verf mooi en gelijkmatig op het MDF aan te brengen om een uitstekende onderlaag voor de afwerking te creëren. Laat dit volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant. Waarschijnlijk heb je een tweede laag verf nodig, die je moet aanbrengen zodat het MDF een goede verffilm krijgt.

Het is belangrijk om op te merken dat MDF poreus is, wat kan betekenen dat je meer verf nodig hebt dan je zou verwachten.

Stap 5: Afwerking

Als het MDF zwaar belast zal worden en gevoelig kan zijn voor beschadigingen, is het een goed idee om de afwerking te behouden met een definitieve verzegelende afwerking zoals Sadolin Extra Durable Clearcoat. Dit is optioneel, vooral als je geen extra glansniveau aan het MDF wilt toevoegen, wat een glanzende polyurethaan kan achterlaten.

Veelgestelde Vragen

1. Maakt het schilderen van MDF het waterdicht?

Door MDF te schilderen, net als elk oppervlak, help je een film op het oppervlak te creëren die enig niveau van vocht kan weerstaan. Hoewel het schilderen van MDF het niet waterdicht maakt, helpt het wel om waterschade te voorkomen. Om MDF volledig waterdicht te maken, vooral als je het buitenshuis gebruikt, schilder het dan met een specifieke waterafstotende verf.

2. Voorkomt het schilderen van MDF schimmel?

Door enige waterbestendigheid aan MDF te bieden, helpt het schilderen ervan om schimmel en vocht te voorkomen. Dit is vooral handig als je MDF-meubels bewaart in ruimtes met een hoge vochtigheid, zoals garages of badkamers, waar kaal MDF snel vocht absorbeert.

3. Kan ik MDF schilderen zonder primer?

Zoals bij elk oppervlak, kun je verf aanbrengen zonder eerst te gronden, maar de resultaten zullen niet optimaal zijn. Het MDF zal de verf snel absorberen, wat betekent dat je meer verf zult gebruiken dan nodig is en het hele proces zal meer tijd in beslag nemen. Dit zal vooral het geval zijn met watergedragen verf.

4. Is het veilig om MDF te snijden?

Zoals we hebben vermeld, bevat MDF een mix van stof, vezels en lijmen die allemaal schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom is het cruciaal dat je, als je MDF schuurt of snijdt, een masker en oogbescherming gebruikt om schade te voorkomen.

5. Is olieverf of watergedragen verf beter voor MDF?

Je kunt zowel olieverf als watergedragen verf op MDF gebruiken. Over het algemeen, hoewel olieverf traditioneel van hogere kwaliteit was dan watergedragen verf, betekent de technologie van vandaag dat watergedragen verf net zo goed is.

Watergedragen verven drogen sneller dan oliegedragen verven, zijn geurarm, vergelen niet en bevatten minder VOS’sen. Oliegedragen verven kunnen een hoger niveau van glans bereiken, minder penseelstreken hebben en bieden een hogere duurzaamheid. Over het algemeen worden watergedragen verven aanbevolen voor doe-het-zelvers omdat ze veel gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken zijn dan oliegedragen verven, daarom zouden we ze aanraden.