Kit verven

Ben je van plan haarlijnscheurtjes te repareren? De kans is groot dat je kit nodig hebt en uiteindelijk ook schilderkit. Zoals bij veel doe-het-zelftaken kunnen er problemen ontstaan. Daarom hebben onze experts deze handleiding samengesteld om je alle hulp en advies te bieden die je nodig hebt voordat je begint.

Wat is kit?

Laten we beginnen met het bespreken van wat kit precies is. Kit, ook bekend als schilderskit, is een soort afdichtmiddel dat wordt aangebracht op voegen, zoals rondom plinten, ramen of deuren. Het is een flexibel materiaal dat het best mogelijke resultaat mogelijk maakt door scheuren te bedekken, kieren te verwijderen en over het algemeen een nette en opgeruimde rand te creëren op zowel binnen- als buitenoppervlaktes. Hoewel het als vulmiddel wordt beschouwd, wordt kit niet geschuurd om een gladde afwerking te creëren. Het wordt aangebracht met behulp van een kitpistool, dat een gelijkmatige lijn kit op het oppervlak aanbrengt. Schilders gebruiken voornamelijk een acrylaatkit voor binnen bij plafonds, mure en houtwerk of een begalzingskit (Plymeerkit) voor het afkitten van ramen buiten.

Welke problemen lost kit op?

Het aanbrengen van kit kan zorgen voor een perfecte afwerking, maar welke problemen kan het precies oplossen? Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van kit bij het schilderen:

  1. Houtbewerking: Er zullen altijd kleine openingen zijn tussen hout bij het plaatsen van plinten en andere stukken van de afwerking. Door kit aan te brengen op deze voegen kun je stukken houtwerk naadloos verbinden zonder dat het opvalt.
  2. Vastplakken: Kit kan oppervlakken terug op hun plaats plakken zonder de noodzaak van spijkers!
  3. Tegels: Tegels die worden gebruikt in keukens en badkamers kunnen worden gerepareerd met kit, wat een waterdichte en schimmelbestendige afdichting creëert.
  4. Schilderbarsten: Bij het bedekken van kleine haarlijnscheurtjes kan kit binnen enkele uren een verfbare laag op de scheur creëren.
  5. Afdichten: Ramen en andere vochtgevoelige gebieden kunnen worden afgedicht met kit om openingen te voorkomen waar vocht kan binnendringen.

Welke problemen veroorzaakt kit?

Hoewel kit een gemakkelijk te gebruiken essentieel is voor elke decorateur, brengt het enkele problemen met zich mee. Er zijn twee belangrijke problemen met kit:

  1. Barsten: Kit is helaas vatbaar voor barsten, wat soms gebeurt wanneer de kit niet flexibel genoeg is voor het oppervlak dat het vult.
  2. Craqueleren: Wanneer verf over kit wordt aangebracht, kan dit soms leiden tot het afpellen en schilferen van de verf.

Barsten

Het barsten van kit is helaas een veelvoorkomend probleem, wat zowel doe-het-zelvers als professionele decorateurs hoofdpijn bezorgt. Een groot aantal kitten kan barsten veroorzaken om een veelvoud van redenen. Zorg ervoor dat de kit flexibel genoeg is voor het oppervlak waarop deze wordt aangebracht, is een eenvoudige eerste stap.

Een andere te vaak voorkomende oorzaak van het barsten van kit is het gebruik van de verkeerde kit. Kitten, net als alle decoratieve benodigdheden, zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, wat het essentieel maakt om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte kit voor de klus gebruikt. Acrylkit kan eenvoudig worden overschilderd, waardoor het ideaal is voor interieurafwerking zoals plinten. Een siliconenkit is de beste optie voor het afdichten van gebieden die vatbaar zijn voor vocht.

Craqueleren

Er zijn verschillende redenen waarom verf kan craqueleren over kit. Allereerst kan het schilderen van kit terwijl deze nog niet 100% droog is, een eenvoudige verklaring zijn. Bij het drogen zal de kit krimpen, wat kan leiden tot compromittering van de verffilm als gevolg van de beweging.

Mogelijk de grootste oorzaak van het craqueleren van verf is de onverenigbaarheid van de kit met de gebruikte verf. Er zijn duizenden verven en kitten op de markt in het VK vandaag, waardoor het bijna onmogelijk is om de compatibiliteit van kit met verf te controleren, wat de reden is waarom het vaak wordt voorgesteld om een primer over de kit aan te brengen voordat je verf aanbrengt. Dit helpt het risico op craqueleren te minimaliseren.

Tot slot kan het aanbrengen van te dikke emulsie ervoor zorgen dat deze craqueleert, omdat dit veel langer duurt om te drogen dan een dunne laag verf. Eenmaal aangebracht zal het vocht leiden tot craqueleren van de dikke eerste verflaag, waardoor de verf van het oppervlak wordt opgetild.

Hoe Barstende Verf Over Kit Op Te Lossen?

Zoals bij elk decoratieprobleem is er altijd een oplossing. De specifieke oplossing hangt af van wat de gescheurde verf in de eerste plaats heeft veroorzaakt, of het nu gaat om natte kit of onverenigbaarheid van verf en kit. Hier zijn enkele toptips van onze experts om het barsten of craqueleren van verf op kit te voorkomen:

1. Breng niet te veel kit aan

Gebruik een dunne streep kit, aangezien overmatig aanbrengen de kans op problemen vergroot.

2. Zorg ervoor dat je de kit zo lang mogelijk laat drogen

Door de kit zoveel mogelijk tijd te geven om te drogen, wordt de kans op krimpen verminderd, wat craqueleren kan veroorzaken. Laat bij voorkeur de kit ’s nachts drogen zonder te worden gecoat om er zeker van te zijn. Het gebruik van snel drogende kit kan ook gunstig zijn.

3. Controleer de gegevensbladen van verffabrikanten

Dit wordt sterk aanbevolen voordat je begint met elk decoratieproject. Verffabrikanten zullen zoveel mogelijk relevante informatie bevatten om ervoor te zorgen dat de verf optimaal presteert. Controleer het gegevensblad van de verf die je gebruikt om te zien of de verffabrikant een bepaalde kit aanbeveelt of afraadt.

4. Breng een primer aan

Het aanbrengen van een primer op de kit voordat je gaat schilderen is een andere oplossing, hoewel dit het decoratieproces kan verlengen en de arbeidskosten kan verhogen als je een professionele schilder bent. Een algemene primer zoals Zinsser BIN is hiervoor perfect en helpt een hechtlaag te creëren waarop de verf kan worden aangebracht en op lange termijn kan blijven plakken.

5. Controleer de temperatuur

Over het algemeen zullen op water gebaseerde verven veel sneller barsten bij temperaturen onder de 8°C. Controleer de temperatuur van de ruimte waarin je de verf aanbrengt voordat je begint.

6. Koop een goede kit:

Kit is niet erg duur, wat des te meer reden is om een goede kwaliteit kit te kopen. Deze is flexibeler, droogt sneller en vermindert over het algemeen de kans op problemen. Het kopen van hoogwaardige benodigdheden, of het nu verf, kit of decoratiegereedschap is, is een eenvoudige maar effectieve manier om de best mogelijke afwerking te bereiken. Voor het kleine prijsverschil kunnen de resultaten aanzienlijk zijn.

Veelgestelde Vragen

1. Kun je over kit heen schilderen?

Ja, zolang je de beste praktijken volgt, zoals het laten drogen van de kit, het gebruik van geschikte verf- en kitcombinatie en het gebruik van een goede kwaliteit kit om te voorkomen dat de verf faalt wanneer deze op de kit wordt aangebracht.

2. Moet je schilderen voor of na het kitten?

Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en stevig is voordat je de kit aanbrengt. Indien nodig kun je het oppervlak vooraf gronden, wat essentieel is voor kale oppervlakken. Nadat je hebt gekit, kun je vervolgens dekken met verf om een naadloze afwerking te creëren.

3. Is kit waterdicht?

Siliconenkitten zijn volledig waterdicht en ideaal voor gebruik in keukens en badkamers, zoals rond baden en tegels. In tegenstelling hiermee zijn veel kitten, zoals acrylkit, ontworpen voor gebruik op houtwerk zoals plinten vanwege hun mogelijkheid om te worden overschilderd. Controleer de kit die je hebt gekozen om te zien waarvoor deze bedoeld is.

4. Kun je kit schuren?

Nee, kit moet niet worden geschuurd zoals je zou doen met een vulmiddel vanwege zijn flexibiliteit. Veel mensen vinden dat het gebruik van een natte vinger om de kit glad te strijken de beste manier is om een nette afwerking te krijgen. Bovendien zorgt het vermijden van overmatig aanbrengen van kit ervoor dat een nette afwerking wordt bereikt, aangezien het moeilijk is om de kit van het oppervlak te verwijderen eenmaal aangebracht.