De Beste Verf voor Pleisterwerk & Hoe Deze Aan te Brengen

Hier bij Schilder Den Bosch ontvangen we regelmatig vragen van huiseigenaren over welke verf het beste te gebruiken is, vooral als het gaat om minder gangbare projecten zoals het schilderen van nieuwe pleistermuren. Daarom hebben onze experts deze gids samengesteld om eventuele vragen die je hebt te beantwoorden, zodat je geïnformeerd kunt beginnen met schilderen.

Pleisterwerk Schilderen

De eerste stap van elk decoratieproject is het begrijpen van het oppervlak dat je probeert te schilderen. Door dit te doen, kun je geïnformeerde beslissingen nemen over de beste aanpak.

Pleister is een combinatie van zand en cement die wordt gebruikt om muren klaar te maken om te schilderen. Het helpt om een gladde afwerking te creëren die muren, plafonds en andere structuren een harde basis geeft die kan worden geschilderd.

Zodra een kamer volledig is gepleisterd, kan het tot vier weken duren voordat deze volledig droog is. Om deze reden is het niet zo eenvoudig als het schilderen van de muur met elke muurverf die is ontworpen voor gebruik op binnenmuren & plafonds. Als je de pleister niet laat drogen voordat je muurverf aanbrengt, zal de verf van de muur pellen en afbladderen omdat verf en vocht niet goed samengaan.

Omdat nieuw gepleisterde muren niet kunnen worden geschilderd met bepaalde verven totdat ze volledig droog zijn, is contractmat de beste verf om te gebruiken. Dit is om een aantal redenen, waaronder kosten en vocht. Contractmat is een goedkopere versie van vinyl emulsieverven omdat ze minder polymeerbindmiddelen in hun formulering bevatten. Dit maakt ze goedkoper dan andere binnenverven, wat betekent dat ze worden gebruikt door verhuurders en bouwers in nieuw gepleisterde huizen om een geschilderd oppervlak te hebben. Bovendien is contractmat doorlaatbaar, wat betekent dat het vocht door de verffilm laat ademen zodra het is aangebracht. Dit betekent dat het kan worden aangebracht op pleister dat nog niet volledig is gedroogd, waardoor eventueel niet gedroogd vocht uit het pleister kan ontsnappen.

Deze eerste laag contractmat fungeert als een primer voor de muur, die vervolgens kan

Pleistermuren zijn zeer absorberend. Als je direct een afwerkingslaag aanbrengt, zal de verf intensief door het pleister worden opgenomen. Dit voorkom je door het pleister eerst met een primer te behandelen, die de absorptie tegengaat. Daarnaast zorgt een primer ervoor dat eventuele vervuilingen of gerepareerde plekken niet doorschijnen na het aanbrengen van de eindlaag.

Tip: Kies voor een gekleurde primer. Je kunt de grondverf in de gewenste kleur laten mengen, waardoor je mogelijk een laag verf bespaart!

De Beste Verf voor Pleister

Het vinden van de beste verf voor je project kan moeilijk zijn, vooral omdat verven vaak beweren hetzelfde te doen. De realiteit is dat er sleutelverschillen zijn in kwaliteit, dekking & duurzaamheid die allemaal een echt verschil kunnen maken.

Wat betreft de voorstrijk, raden onze experts het gebruik van Sikkens Alphacryl Pure Primer aan. Deze dekkende voorstrijk is ideaal wanneer je nieuw stucwerk in het wit, Ral 9010, 9016 of een andere lichte kleur wilt gaan schilderen. Dit voorstrijkmiddel is al direct op kleur aan te brengen waardoor je in de meeste gevallen nog maar 1 keer met muurverf hoeft over te schilderen.

Vaak zoeken mensen bij het schilderen van pleister naar een witte tint. Dit is een andere reden waarom onze experts vaak Pastolex Super Mateffect of de Sikkens Alphatex SF aanraden, omdat het zelfs in wit een fantastische afwerking heeft, wat vaak een moeilijke kleur kan zijn om een perfecte afwerking in te bereiken.

Hoe Nieuw stucwerk te Schilderen?

Zodra je hebt besloten welke verf je gaat gebruiken, is de volgende stap het volgen van onze stapsgewijze handleiding voor het schilderen van nieuw pleister.

Wat Je Nodig Hebt

  • Voorstrijk
  • Verfkwast
  • Verfroller
  • Afplaktape
  • Stoflaken

1. Voorbereiding

Je moet ervoor zorgen dat het oppervlak schoon & gezond is voordat je enige verf aanbrengt. Als het pleister eerder beschadigd is, moet je ervoor zorgen dat je deze repareert voordat je iets anders doet. Gebruik een goede kwaliteit binnenplamuur om eventuele gaten of scheuren te repareren nadat je deze hebt schoongemaakt van eventueel puin of los materiaal.

Eventueel stof moet van het pleister worden verwijderd, omdat dit onder de verffilm kan verzamelen, waardoor deze volledig van de muur kan bladderen. Een vochtige doek is het beste om dit te verwijderen.

Breng ten slotte afplaktape aan op de randen van het oppervlak dat je schildert en leg een stoflaken neer. Dit is belangrijk omdat je voorstrijk dun is, wat betekent dat het meer zal lopen dan een standaardlaag verf. Dit bespaart je op de lange termijn tijd omdat je onnodige schoonmaak voorkomt.

2. Voorstrijk

Zodra je pleister schoon & gezond is, is het tijd om een laag voorstrijk aan te brengen.

Voor een optimale toepassing van de voorstrijk is het handig om een verfroller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een schildersbak en rol van onder naar boven in de bak. Terwijl je rolt, wordt de voorstrijk uit de roller geperst en blijft het er bovenop zitten in plaats van erin. Bij plafonds is het aan te raden een verlengstok te gebruiken in combinatie met de roller. Begin met een verfkwast, breng de voorstrijk eerst aan op de randen van de muur. Zodra dit is gedaan, gebruik je een roller om de voorstrijk op de rest van de muur aan te brengen. Neem je tijd, omdat de dunne voorstrijk meer zal druipen dan gewone verf.

Laat dit volledig drogen gedurende 24 uur of volgens de instructies van de fabrikant voordat je de toplaag aanbrengt.

3. Toplaag

Breng je toplaag onverdund aan op de muur, begin opnieuw met de randen met een verfkwast en ga verder met een roller voor het grootste deel van de muur. Voor de beste afwerking, zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de rand van de muur komt met je roller om het kader-effect te voorkomen. Dit wordt veroorzaakt wanneer een verfkwast wordt gebruikt om rond de randen van een muur te schilderen en vervolgens een roller wordt gebruikt op de rest. Dit verschil in toepassing veroorzaakt een rand rond de muur, waardoor een ongelijke afwerking ontstaat.

Door terug te gaan over het deel dat je met een verfkwast hebt geschilderd, kun je ervoor zorgen dat de afwerking overal gelijk is.

Veelgestelde Vragen

1. Waarom verschijnen er vlekken bij het schilderen van nieuw pleister?

Een vlekkerige afwerking kan door een aantal redenen worden veroorzaakt. Een verklaring kan zijn dat je de verf hebt aangebracht zonder voorstrijk, wat, zoals we hebben uitgelegd, helpt om de zuigende werking te minimaliseren om je de best mogelijke afwerking te geven. Het kan ook zijn dat de voorstrijk te dun is aangebracht. 

2. Waarom bladdert verf af van een pleistermuur?

Afbladderende verf kan een nachtmerrie zijn die niet met een one-size-fits-all benadering kan worden opgelost. Er zijn een breed scala aan redenen waarom verf kan bladderen, inclusief het oppervlak dat vochtig is, zout dat door het pleister migreert waardoor de verf afbladdert of het oppervlak dat niet volledig schoon was voor het schilderen. Wat betreft pleistermuren, is afbladderende verf hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat het pleister geen voorstrijk heeft gekregen of er zat stof of behanglijm op de muur toen de verf werd aangebracht.

3. Wat gebeurt er als je nieuw pleister te vroeg schildert?

Als je begint te verven voordat het stucwerk helemaal droog is, kunnen er donkere vlekken ontstaan. Het ergste is dat de verf dan niet goed blijft zitten en kan gaan afbladderen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat het stucwerk echt helemaal droog is voordat je begint met schilderen.